H I T    D N I A
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach wpisz adres e-mail:

Podstawowe informacje:
Kraj naszych południowych sąsiadów jest bardzo atrakcyjny dla Polskich narciarzy, (szczególnie tych których nie stać na wyjazdy w Alpy). Ceny są tu zdecydowanie niższe niż w Polsce a wyciągów zdecydowanie więcej. Warte polecenia są ośrodki w Wysokich Tatrach które mogą być namiastką Alp, ale również w innych rejonach można znaleźć interesujące trasy.
Karty Kredytowe:
Bardzo popularne są karty kredytowe: (American Express, Diners Club, Visa and Master Card/Eurocard) i karty debetowe (Maestro a Visa Electron), którymi można pobrać gotówkę z bankomatów wszystkich większych banków (VÚB, Tatrabanka, Slovenská Sporiteľňa) oraz dokonać płatności w większości słowackich hoteli, restauracji, sklepach i stacjach benzynowych. EURO:
1 stycznia 2009 roku na Słowacji wprowadzono Euro jednocześnie do obiegu gotówkowego i bezgotówkowego przy zastosowaniu metody tzw. Wielkiego Wybuchu (Big-Bang) a mianowicie bez okresu przejściowego. Tak, więc Euro stało się legalnym środkiem płatniczym na terytorium Republiki Słowackiej. Słowacka korona stała się cząstkową jednostką Euro w ramach kursu konwersyjnego, który ustaliła Rada UE w lipcu 2008 roku: 1 EUR = 30,126 SKK.

Okres podwójnego obiegu, w ciągu którego zarówno słowackie korony jak i Euro są środkiem płatniczym, będzie trwał krótko - zgodnie z zaplanowanym terminem tylko do 16 stycznia 2009 roku.

Od 17 stycznia do 30 czerwca 2009 roku wymieniać będzie można słowackie banknoty i monety na Euro w bankach komercyjnych na całym terytorium Republiki Słowackiej. Od 1 lipca do 31 grudnia 2009 roku wymieniać będzie można w bankach już jedynie słowackie banknoty. Od 2010 roku słowackie banknoty wymieniać będzie na Euro już tylko Słowacki Bank Narodowy (NBS), który jest najważniejszą instytucją bankową na Słowacji. Na jego stronie internetowej do dyspozycji są również bardziej szczegółowe informacje na temat procesu wprowadzenia Euro na Słowacji oraz na temat banknotów i monet Euro.

Obowiązkowe podwójne przedstawianie cen obowiązuje do 31 grudnia 2009 roku, ale zaleca się je stosować aż do czerwca 2010 roku.   
Zakwaterowanie:
Na Słowacji istnieje ponad 1800 różnych ośrodków do zakwaterowania [hotel guide], z tego około 375 hotelów. W ostatnim czasie powiększa się baza tanich kwater prywatnych. Hotele mają, w zależności od wyposażenia i udzielanych usług, od 1 gwiazdki (standard podstawowy) do 5 gwiazdek (super luksusowe). Istnieje też wiele mniejszych obiektów, głównie pensjonaty, domki letniskowe (chaty), campingi lub akademiki. W regionach górskich istnieje możliwość zakwaterowania na kwaterach prywatnych, które nie są drogie i mają odpowiedni standard. Zakupy - Handel:
Większość sklepów jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 18.00, duże domy handlowe i supermarkety w czwartek pracują do godz. 19.00 lub do 21.00. W soboty otwarte są sklepy w godz. od 8.00 do 12.00. Mniejsze sklepy mają zwykle przerwę obiadową miedzy godz. 12.00 - 13.00. Duże centra handlowe jak TESCO, BILLA lub inne otwarte są w sobotę i w niedziele do godz. 17.00. Hipermarkety TESCO (Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Nitra, Trnava) otwarte są przez 24 godzin na dobę. Artykuły żywnościowe można również kupić w mniejszych sklepach oznaczonych napisem Večierka, które otwarte są 7 dni w tygodniu. Kuchnia - Gastronomia:
Na Słowacji istnieje wiele lokali gastronomicznych z kuchnią międzynarodową i tradycyjną kuchnią słowacką. W Bratysławie i w innych większych miastach działają restauracje z kuchniami narodowymi: żydowska, francuska, włoska, chińska, grecka i inne. Przydrożne restauracje dla kierowców (Motoresty) oraz węgierskie "Čárdy" oferują smaczne, tanie i szybkie dania. Warto spróbować dań regionalnych.
Aby zjeść coś oryginalnego najlepiej odwiedzić "kolibę" lub "salasz" - typowe słowackie lokale gastronomiczne, urządzone według ludowej tradycji. Koniecznie należy spróbować słowackiego dania narodowego - bryndzové halušky, czyli kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami lub ser panierowany z szynką, frytkami i sosem tatarskim. Na deser proponujemy naleśniki - palačinky z różnym nadzieniem, polewane czekoladą.
  
funkcje użytkownika: zaloguj | 
funkcje użytkownika: zaloguj |